ZASADA DZIAŁANIA
Separatory tłuszczów przeznaczone są do oddzielania tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego od ścieków. Działają na zasadzie różnicy gęstości i ciężkości między tłuszczami a wodą zużytą na drodze przepływu grawitacyjnego przez separator.
Cząsteczki tłuszczu i oleju unoszą się na powierzchni ścieków, tworząc warstwę o powiększającej się grubości, którą należy regularnie usuwać, natomiast ciężkie substancje opadają na dno separatora, tworząc osad.
ZASTOSOWANIE
Separatory tłuszczów mogą być zastosowane wszędzie tam, gdzie ścieki zawierają tłuszcze w ilościach większych niż w typowych ściekach bytowo-gospodarczych. W szczególności znajdują zastosowanie w restauracjach, masarniach i rzeźniach itp.
Separatory tłuszczów są stosowane od wielu lat w Polsce, zgodnie z aprobatą techniczną, wydaną przez Instytut Ochrony Środowiska w Warszawie.
ZALETY
- Niskie koszty zakupu urządzeń,
- Prosty montaż i obłsuga,
- Wysoka skuteczność,
- Różne warianty,
- Możliwość wbudowania w istniejącą kanalizację.